Sok misztérium kering egy bizonyos süteményről, amit Északkelet Magyarországi Régiónk egyik hősies Erdőmentője fejlesztett tökélyre, és így a mentőakciók emblematikus finomságává vált. A receptet mindmáig titok övezte, ám most lehull a lepel, hogy ezáltal bárki elkészíthesse a híres Erdőmentő Sütit!
Tehát íme a recept:
15 dkg zabpehely (ízlés szerint lehet apróbb szemű is)
10 dkg liszt
kb. fél tasak sütőpor (vagy kis szódabikarbóna)
csipetnyi só
ízlés szerint: fahéj
Ezeket összekeverni.
——————-
15 dkg puha vaj (vagy ráma)
6 dkg barnacukor
6 dkg kristálycukor
(ezek aránya ízlés szerint variálható, egy zacskó vaniliás cukor is tehető bele még)
1 tojás
Robotgéppel összehabosítani.
———————
+ egy tábla (kb. 10 dkg) apróra vágott csoki (ez ízlés szerint lehet keserű-, tej-, vagy aprómogyorós stb. csoki)
A két keveréket és a csokit összedolgozni fakanállal vagy kézzel.
Diónyi nagyságú golyócskákat kb. ötcentis átmérőjűvé nedves kézzel szétnyomkodni (én mindig elfelejtem vizezni a kezem hozzá, de anélkül is működik).
Kb. 12-15 percig közepes lángon előmelegített sütőben sütni (lehetőleg légbefúvásos üzemmódon)
A tészta lágynak tűnik majd, de a hűléssel keksszé keményedik.
Ha egy kicsit tovább sütitek, akkor szárazabb lesz, de úgy is nagyon fincsi.
Comments are closed