1985. december 17-én foglalta határozatba az önkéntesek nemzetközi napjának megtartását az ENSZ. Ez pedig nem csak azoknak jó, akik kapnak, és nem is csak azoknak, akik adnak: az önkéntesség a gazdasági és társadalmi fellendülés fontos stratégiai eszköze.

Ünnepelni jó: azt meg pláne jó ünnepelni, ha jó fejek vagyunk. Önkénteskedni ugyanis mindenek felett:

jófejség.

Mondhatjuk tehát, hogy az önkéntesek nemzetközi napján, december 5-én a jófejséget ünnepeljük: ezen a napon azoknak a személyeknek jár az össznépi taps, akik anyagi, avagy bármilyen ellenszolgáltatás nélkül általában vadidegenek számára hasznos tevékenységet folytatnak. Világnappá 1985-ben lett, majd 2002-ben az ENSZ Közgyűlése újabb közgyűlési határozattal szólította fel a kormányokat, hogy támogassák az önkéntességet, a gazdasági és társadalmi fellendülés stratégiai eszközét. Mára például a magyar lakosság majdnem egyharmada végez rendszeresen önkéntes tevékenységet, amelynek gazdaságélénkítő hatása is van, ugyanis az önkéntes tevékenység akár egy százalékkal is emelheti a GDP-t.

Ami király.

Merthogy az önkéntességnek szinte csak előnyei vannak – képzeljük el úgy a dolgot, hogy a rászánt időnkért egyrészt jóságokat adunk másoknak, másrészt hasznos szkilleket vásárolhatunk. Kapcsolati tökét szerezhetünk, simán dúsíthatjuk a tevékenységünkkel az önéletrajzunkat, sőt, még olyasmire is rálelhetünk, amiben tök jók vagyunk, csak eddig nem tudtunk róla (LINK_  https://www.ujnemzedek.hu/onkentesseg/jo-neked-7-erv-az-onkentesseg-mellett). Az pedig, hogy itthon a középiskolásként kötelező az érettségiért ötven órás önkéntes munkát ledolgozni, csak hab a tortán: (LINK_ https://www.ujnemzedek.hu/onkentesseg/igy-profitalj-az-onkentes-munkabol) NYILVÁN van, aki a háta közepére kívánja, de az önkéntesség menő – és erre jó dolog már a középiskolában ráébredni.

Mi szól még az önkéntesség mellett?

Hogy például egészséges is, (https://www.ujnemzedek.hu/onkentesseg/jot-tesz-az-egeszsegnek-az-onkentes-munka) sőt, a munkakeresésénél is sokat segíthet – ha például egy olyan szervezetnél teszünk bele az önkéntes melóba plusz energiát, ahol később szívesen végeznénk anyagi juttatásért is munkát, akkor egy komoly lépést tettünk a siker felé. A világon egymilliárd, Európában pedig 115 millió 900 ezer felnőtt dolgozik önkéntesként – ezek egy része a már emlegetett jófejség mellett nyilván egyéni céljaik érdekében is beleáll a dologba.

Oké: az állam mit tesz az önkéntességért?

Nagyon is sokat: a Nemzeti Önkéntes Tanács (NÖT) létrehozásának célja például az önkéntesség kultúrájának további terjesztése, egy újabb lépés abba az irányba, hogy minél több magyar ember életének legyen része az önkéntesség. (LINK_ https://www.ujnemzedek.hu/onkentesseg/a-nemzeti-onkentes-tanacs-segit-tovabb-terjeszteni-az-onkentesseget) A civil szervezetek és az egyházak képviselőiből álló tanácsadó testület egyébként idén ünnepli első születésnapját. Adataik szerint 2014-ben 490 ezren dolgoztak önkéntes segítőként Magyarországon; ez 55 millió munkaórát jelent, ami 26 600 főállású dolgozó munkaidejének felel meg.

És külföldön (LINK: https://www.ujnemzedek.hu/onkentesseg/onkentesseg-kulfoldon) érdemes?

Az Európai Önkéntes Szolgálat az Európai Bizottság Erasmus+ programjának része. Az Európai Unió évtizedek óta számos különböző konstrukcióban és elnevezéssel működtetett olyan közösségi programokat, amelyek az európai fiatalok nemzetközi mobilitását és nemformális tanulását támogatták. Az egykori Youth for Europe – Fiatalok Európáért Program, majd a 2000-2006 között megvalósuló Youth – Ifjúság Program, majd az ezt követő Youth in Action – Fiatalok Lendületben, és a jelenleg is futó Erasmus+ Program közös és legalapvetőbb célja: összehozni a különböző európai országok fiataljait, és ösztönözni a kultúrák közötti párbeszédet és a fiatalok aktív szerepvállalását.

Egyszóval: önkénteskedni jó. Az önkéntesség világnapjának alkalmából keress te is egy olyan lehetőséget, ami a leginkább megfelel a számodra!

 

Tags:

Comments are closed