Ez a hétvége ismét tanulásé volt. Az Erdőmentők Alapítvány két tagján keresztül bekapcsolódott a Forrásvízőrző Civil Hálózat munkájába. A hálózat célja a legértékesebb kincsünk, a víz születési helyének, a forrásoknak felkutatása, feltérképezése és gondozása. A koordinátorok az ország különböző pontjáról, különböző környezet-, természetvédő szervezetekből érkeztek. Ami közös mindannyiunkban, az az elhivatottság, a lelkesedés és a tenni akarás.
Korábban, januárban már megismertük a hálózatok kialakulását, felépítését, meghatároztuk a céljainkat és jó pár játékos, de igen izgalmas gyakorlat során túléltük a csapatépítést. Komplett repülőgép gyártósort kellett beüzemelnünk percek alatt. A mostani tréningen nemcsak térképészeti ismeretekről, de a terep megközelítés lehetőségeiről, nehézségeiről is hallottunk előadásokat. Megismerkedtünk a helyszíni állapotfelmérések módszereivel, a források környezeti állapotának mérésének lehetőségéről: a MÉTA- és LAC módszerrel. Igen olcsó és hatékony módszert kaptunk, hogyan tudjuk a vízminőséget a benne élő lények segítségével meghatározni a BIESEL módszerrel. Mindezen ismereteket valós helyszíneken a gyakorlatban is ki tudtuk próbálni. Az utolsó nap elemeztük a begyűjtött adatokat, melyiket mire, és hogyan lehet felhasználni, akár egy pályázat elnyeréséhez.
Természetesen a komoly munka, a szakmailag igen magas színvonalú előadások mellett jutott idő szétnézni a környéken és megcsodálni az ébredező tavaszi Természetet. A legtörékenyebbek és egyben a legszebbek a tavaszi tőzike, a száratlan kankalin, a mocsári gólyahír, a pettyegetett tüdőfű már most tündököltek a gyenge napfényben. A ház mögött a pataknál vadnyomokat találtunk, vaddisznók, őzek oltják ott a szomjukat.
Mivel igen feszes volt az időbeosztás csak a szünetekben, étkezésekkor jutott idő megismerni egymást, de ez nem szegte kedvünk jókat beszélgettünk, kiderült, hogy szinte az összes cicás gazdit egy asztalhoz sodorta a véletlen. Persze gyorsan előkerültek a fotók a kedvencekről és a felettébb mókás történetek.
Külön köszönet Péternek, házigazdánknak a remek ellátásért, szállásért a Reflexházban és elnyűhetetlen szervezőnknek, Ildikónak, hogy mindenre gondolt.

 

Tags:

Comments are closed