Hiába esett, hiába fújt, az Erdőmentők csapata tegnap Honton mentette a békákat, és ezalatt számtalan apró életet sikerült megóvni.
Hogy miért csináltuk?
Az állatvilág élőhelye az emberi terjeszkedés következtében egyre inkább visszaszorul. Ennek egyenes következménye, hogy az áldozatul esett állatok száma növekszik. Ez a szomorú helyezet áll fenn akkor is, amikor a békák természetes élőhelyét kettévágjuk egy forgalmas főúttal.
A Börzsönyben telelő békák az ívóhelyükre, az Ipoly árterére vándorolnak, ezt a vonulási útvonalat kettévágja a 2-es számú főút, ahol az egyre növekvő gépjárműforgalom miatti gázolás tömegesen pusztítja őket.
A békamentők terelőkerítés segítségével terelik a békákat úgynevezett béka alagutakhoz, a főút alatt kialakított átjárókhoz. Sajnos a korábban kiépített terelőrendszer nincs olyan állapotban, hogy képes legyen betölteni a feladatát és az állatok könnyedén átjutnak a terelőkerítésen.
Minden évben egyre nagyobb szakaszon van szükség a békamentőkre, tavaly már Hont határától egészen Parassapusztáig menteni kellett a kétéltűeket.
A békamentés az állatok védelme mellett nagyon jó szabadidős tevékenység, akár családdal, akár barátokkal, amelyhez pusztán vödör, zseblámpa, láthatósági mellény, valamint nagy adag elszántság kell.

Tags:

Comments are closed