Az alábbiakban Debreceni Csoportunk oszlopos tagjának, Debreceni Bélának leírását olvashatjátok:

Olyan izgalommal készültem a vasárnap reggeli túrára, mintha valamely neves világeseményen lennék hivatott részt venni. S valóban nagy nap volt, a Források Világnapját ünnepeltük 2016.05.19-én, és ez alkalomból szerveztük meg ismét, az immár hagyományosnak mondható utunkat a zeleméri templomromhoz, a Tócó-patak forrásához.

A Jógával az Egészségért Debrecenben Szabadidősport Egyesület tagjai, az Erdőmentők Alapítvány önkéntesi és barátaink, ismerőseink tették meg a közel 11km-es távot Debrecen városának legismertebb forrásához. Csodálatos idő, jó kedv, csiripelő madarak. A pünkösdi hidegfront után szinte nyári melegben sétálhatunk a kellemesen hűvös erdőben. Utunk során megszemlélhettük a környék erdőgazdálkodásának módszereit, a helyileg alkalmazott lékszerű, kisterületű irtásokat, elhaladtunk akácos, vörös tölgyes és fehérnyaras ültetvények mellet. Szerencsénkre pont most virágzott az akác, így nem hagyhattuk ki, hogy megízleljük e remek csemegét.
A templomromhoz érve, megpihentünk és falatoztunk. Kollár József, a jógaegyesület vezetője mesélt nekünk a jóga kialakulásának történetéről, majd az Erdőmentők Alapítvány munkájáról, tevékenységéről hallhattak a résztvevők.

Egy kis idő múlva lesétáltunk a forráshoz, ahol meséltem a Tócó-patak kialakulásáról, legendáiról, majd szó esett az ökológia jelentőségéről, élővilágáról. Sokan először láttak mocsárforrást, ami ellentétben a megszokott sebes hegyi forrásokkal, lassan, szinte észrevétlenül szivárog föl a talajból.
A hazaút során még volt szerencsénk bodzavirágot is szedni és a melegben kissé fárasztó túra után megérdemeltük a jutalomfalatot.

 

Tags:

Comments are closed