Ezúttal sokkal kellemesebb időjárási körülmények között menthettük az apróságokat, mint legutóbb. Ismét rengeteg kicsi életet sikerült megmentenünk!
Hogy miért csináltuk?
Az állatvilág élőhelye az emberi terjeszkedés következtében egyre inkább visszaszorul. Ennek egyenes következménye, hogy az áldozatul esett állatok száma növekszik. Ez a szomorú helyzet áll fenn akkor is, amikor a békák természetes élőhelyét kettévágjuk egy forgalmas főúttal.
A Börzsönyben telelő békák az ívóhelyükre, az Ipoly árterére vándorolnak, ezt a vonulási útvonalat kettévágja a 2-es számú főút, ahol az egyre növekvő gépjárműforgalom miatti gázolás tömegesen pusztítja őket.
A békamentők terelőkerítés segítségével terelik a békákat úgynevezett béka alagutakhoz, a főút alatt kialakított átjárókhoz. Sajnos a korábban kiépített terelőrendszer nincs olyan állapotban, hogy képes legyen betölteni a feladatát és az állatok könnyedén átjutnak a terelőkerítésen.
Minden évben egyre nagyobb szakaszon van szükség a békamentőkre, tavaly már Hont határától egészen Parassapusztáig menteni kellett a kétéltűeket.
A békamentés az állatok védelme mellett nagyon jó szabadidős tevékenység, akár családdal, akár barátokkal, amelyhez pusztán vödör, zseblámpa, láthatósági mellény, valamint nagy adag elszántság kell.

 

Tags:

Comments are closed