Tegnap az ócsai láperdőben jártak az Erdőmentők, ahol számos beteg odút tettek alkalmassá a hamarosan bekövetkező költésre. Ez nagyon fontos feladat volt, mert egy rozoga odú a védtelen fiókák pusztulását is okozhatja.

Az ócsai láperdő az Ócsai Tájvédelmi Körzet része. Itt található a Selyem-réti tanösvény, amely otthont ad – sok egyéb élőlény mellett – számtalan madárfajnak is. Ennek a diverzitásnak a fennmaradása nagyban függ attól, hogy mennyire vagyunk képesek kényelmet biztosítani a helyi fajoknak. Ezért kerültek kialakításra az odútelepek is, egy helyi egyesület munkája által, négy évvel ezelőtt.

Azóta sajnos az idő vasfoga igencsak próbára tette a faanyagot, így az odúk nagy része mára „lakhatatlanná” vált. A korábbi telepítő egyesület erőforrásai végesek, így nem volt lehetőségük a karbantartásra, a mi feladatunk pedig az, hogy az ilyen helyzetekben segítséget nyújtsunk.

Volt, ahol drótoztunk, volt ahol tetőt fabrikáltunk a környéken talált faanyagokból, volt ahol több éves, parazitás fészkeket takarítottunk, de olyan odú is akadt, ahol pele csontvázat, vagy éppen darázsfészket kellett eltávolítanunk, hogy ismét költésre alkalmassá tegyük a kicsiny lakot. Minden odúnál új megoldás kellett a javításra és a mára lehetetlenné vált megközelítésre egyaránt, így egyetlen percig sem unatkoztunk.

Ősszel még folytatás következik, mert a mostani csak gyorsjavítás volt, de az állomány jelentős része cserére szorul.

 

 

Tags:

Comments are closed