A világ erdőinek új, átfogó elemzése során arra jutottak, hogy több, mint 1,2 billió fának jutna még hely – ekkora mennyiség pedig már több széndioxidot nyelne el, mint amennyit az emberiség kibocsát.
Thomas Crowther, azt ETH Zürich kutatója szerint ezek az adatok azt jelzik, hogy a fák lehetnek „a leghatékonyabb fegyverek a klímaváltozás elleni küzdelemben.”
Crowther az Independentnek adott interjújában a múlt heti konferencia előadásáról számolt be: elemzése szerint, egy világméretű faültetési-akció hatékonyabb lenne a természet és a földi élet védelme szempontjából, mint a szélerőművek építése vagy a vegetáriánus étrendre való áttérés. Egy ilyen erőfeszítés szerinte, akár egy évtizednyi üvegházhatású gáz kibocsátását is semlegesíthetné. „A jelenlegi 3 billió fában 400 gigatonna széndioxid van, és ha ezt feltornáznánk még egybillió fával, ott már több száz tonna légköri CO2 megkötéséről beszélhetünk – ami, legalábbis az elmúlt 10 év emberi tevékenységből származó kibocsátásáát törölné el.”
Szemben a széndioxid megkötését célzó high-tech és drága megoldásokkal, fákat bárki tud ültetni – érvelt Crowther. „Az a szép, hogy mindenkit be tudnánk vonni. A fák szó szerint boldogabbá teszik az embereket a városi környezetekben: javítják a levegő, a víz, az élelmiszerek minőségét. Az ’ökológiai szolgáltatások között ez a legegyszerűbb, legkézzelfoghatóbb.”

A cikk eredeti, angol nyelvű változata a Futurismon jelent meg.

https://www.facebook.com/Erdomentok/posts/2666566963368624

Tags:

Comments are closed