Az Erdőmentők Alapítvány kiemelten fontosnak tartja, hogy a cselekvő természetvédelem megmutassa magát, hogy az egyén által véghez vitt jócselekedetek példaértékű mintaként szolgáljanak a többiek számára. Éppen ezért országos versenyt és kihívást hirdetünk A te bolygód, a te otthonod! Otthon is eldobod? címmel. Ez a kihívás egy olyan környezettudatos kezdeményezés, mely arra ösztönzi az embereket, hogy felelősségteljesen gondoskodjanak a környezetükről és a természetről. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a szemétproblémára és a fenntartható életmód fontosságára.

A kihívás ideje:
A kihívás március 21-én, az Erdők Világnapján kezdődik és április 22-éig, a Föld Napjáig tart majd.

Vállalás:
A kihívás során a résztvevők egyénenként, vagy maximum 5 fős csapatokban, a rendelkezésre álló időkeretben akár többször is vállalják, hogy a saját lakókörnyezetükben lévő természeti környezetben összeszedik a szemetet és azt elszállítják, majd a megfelelő helyre kidobják (a saját kukán és közterületi gyűjtőkön kívül a hulladékudvarok, vagy válogatás esetén a szelektív bázisok jöhetnek elsősorban szóba). A versenyben nem vehető figyelembe a szervezett keretek közt történő gyűjtés (céges rendezvény, önkormányzati szemétszedés, civil szervezetek által szervezett programok stb.)

Gyűjtés és dokumentáció:
A szemetet 40 literes zsákokba kell összegyűjteni. A kihívás teljesítésének jelzésekor jó minőségű fotókat kérünk az összegyűjtött szemétről, esetleg annak helyéről előtte-utána fotót, valamint fontos, hogy egyértelműen látszódjék az összegyűjtött zsákok száma. A regisztrációs lapot egyszer kell beküldeni, amikor már biztosan nem gyűjtenek többet (a fotók beküldésének részletei szintén az adatlapon találhatók):  https://forms.gle/Wn84MeFZpXJ4PyCeA

Amennyiben úgy érzed, hogy a kihívás teljesítését, mindazt, amit a Természetért teszel, rövid videóban is megmutatnád nekünk, akkor azokat is várjuk szeretettel. A videókat külön értékeljük és különdíjban részesítjük a lejobbakat.

Díjazás:
Eredmény hirdetés a kihívás zárásától számított 10 napon belül.
I-III. helyezett: A legtöbb szemetet összegyűjtők díjai (egyéni és csapat)
Az első helyezettek egy évre megkapják az Erdőmentők Erdőtisztasági Nagykövete címet
A legjobb videósnak járó különdíj, Facebook szavazás alapján

A kihívás egy pozitív lépés a fenntarthatóság irányába, amelynek eredményeként egyre többen válnak tudatosabbá a környezetük védelmében hozott mindennapi döntéseikben. 

Most mutasd meg, hogy Te mire vagy képes a Földünkért!