Madáretetési útmutató a következő hónapokra

Elérkezett a madáretetés szezonja, és ilyenkor sokat segíthetünk a madárkáknak. Aki nem mozog otthonosan a madárvédelemben, az nem is gondolná, hogy mennyi fontos szabály, trükk és életfontosságú tennivaló létezik az etetés terén.
Akár magunk helyezünk ki etetőt (ami SOHA ne legyen PET-palack), vagy másét töltögetjük, a szabályok ugyanazok.
A következőkben a legfontosabb tudnivalókat írjuk össze a madáretetéssel kapcsolatban:

A folytonosság

Sokan nem is gondolnák, hogy ha néhány napig etetik a madarakat, azzal több kárt okoznak, mintha egyáltalán nem adnának nekik enni.
Mi az oka?
Kövér madár nincs (legalábbis a Természetben), mivel röpképességük megőrzésének érdekében nem halmozhatnak fel zsírtartalékot. Ennek köszönhetően napról-napra élnek, és a hideg éjszaka átvészeléséhez szükséges energiát a nappali táplálkozás során nyerik. Ha napközben nem sikerül eleget enniük, akkor éjjel meghalnak.
Éppen ezért, ha valaki egy etetőre szoktatja és aztán cserbenhagyja Őket, akkor csak várják, hogy mikor kerül már élelem a szokott helyre, és sok esetben már nincs idejük új táplálékforrást találni napnyugtáig, így elpusztulnak.
Ezért fontos a folytonosság.
Ha valaki etetni kezd, az komoly felelősség. Egészen tavaszig nem hagyhatja abba, mert azért mások fizetnek meg, kicsiny életekkel!

Az étlap

A madár nem disznó. Az emésztése nem úgy alakult ki, hogy bármit képes legyen feldolgozni.
A legbiztosabb táplálék olajos magvakból áll. A napraforgó mag az abszolút kedvenc, de természetesen abból is a nem sózott, illetve nem pörkölt.
Ha már mindenképpen a saját táplálékunkat akarjuk megosztani velük, akkor legfeljebb főtt rizst, vagy főtt zöldséget vigyünk ki az etetőre, de tartsuk szem előtt, hogy a só méreg számukra!
Élelmezés szempontjából a legfontosabb: Kenyérmorzsát SOHA NE adjunk a madárkáknak, mert ha megázik, olyan folyamatok indulnak be benne, amik bélgyulladást okozva, az állat halálához vezethetnek.

A zsiradék pótlása

Télvíz idején a madarak számára a zsiradék kihelyezése éppoly fontos, mint a magvaké.
A zsiradék formája szinte bármi lehet, de a tévhittel ellentétben TILOS SÓS SZALONNÁT kiaggatni!!!
A só elvonja az amúgy is csekélyke mennyiségű vizet a szervezetükből, és akár halálhoz is vezethet a fogyasztása.
A legjobb megoldás a vaj kihelyezése, amelyet először “álcázni” kell. Ez azt jelenti, hogy napraforgó magokat szúrunk bele. Erre azért van szükség, mert a vajkocka nem tartozik a madarak természetes eleségei közé, így nem tudják, hogy ehető, hacsak rá nem vezetjük Őket.
Megfelelő lehet továbbá a sózatlan szalonna, a kacsaháj, a faggyú, vagy éppen a kókuszzsír.
A maradékot tavasszal ne felejtsük el begyűjteni és kidobni!
Ha cinkegolyóval szeretnénk megoldani a zsiradékpótlást, akkor soha ne feledkezzünk meg a műanyag háló utólagos eltávolításáról!

A folyadék pótlása

A három legfontosabb tápanyagforrásból elérkeztünk az utolsóhoz, ami pedig nem más, mint a folyadékpótlás.
A madarak szervezete vízigényét tekintve nem tér el a miénktől. Ugyanúgy szükségük van innivalóra, mint ételre. Ezt legkönnyebben természetes vízforrásokból – tavakból, patakokból, pocsolyákból – tehetik meg, de ha ez nem áll rendelkezésre, akkor bizony ránk hárul ennek kialakítása is.

Az alábbiakat érdemes megszívlelni ezzel kapcsolatban:
Ha tehetjük, helyezzük el úgy az itatót, hogy még télen is süthesse a nap, mert ez segít egy keveset olvadtan tartani belőle! Már az is sokat jelent, ha az edény szélén egy kevéske folyékonnyá válik.
Tegyünk a vízbe kevés cukrot, – DE SÓT SOHA – ami csökkenti a fagyáspontot!
Gyakran távolítsuk el a jeget az itatókból, és pótoljuk friss vízzel!
Ha ház mellett van az itató, akkor használjunk akváriummelegítőt a folyékonyan tartásához!
Ha éjjel felforrósítunk a fűtőtesten egy követ, azt az itató alá téve tovább marad fogyasztható.
Meleg vizet azonban nem érdemes kirakni, mert az előbb fagy meg, mint a hideg.
A kettévágott gyümölcsök kihelyezése szintén nagyban támogatja a fagy alatti folyadékpótlást.

Mesterséges odúk készítése

Mivel zsírt nem tartalékolnak, a téli éjszakákon rengeteg kistestű madár fagy halálra. Ezen segíthetnek a mesterséges odúk, melyekben összebújva átvészelhetik a leghidegebb órákat. Másik fontos feladatuk a nyári időszakban költési hely biztosítása.
Készítésük roppant egyszerű. Noha sokféle odútípus létezik, mégis a legcélszerűbb, univerzális modell nem más, mint egy nyitható tetejű, 20X20X20 centiméteres fadoboz, melynek egyik oldalán egy kb. 4 cm ármérőjű nyílás helyezkedik el. Az elkészítés fél óra és csupán néhány száz forint, de sok életet menthet meg egy hosszú tél során.
A legfontosabb szabályok odúk terén:
Legalább két méter magasságban, déli, dél-nyugati, vagy dél-keleti tájolással telepítsük.
Havonta ellenőrizzük és szükség esetén ürítsük, a szennyezett fészkeket távolítsuk el.
Tavasszal és ősszel takarítsuk.
Gondoskodjunk a tető zárásáról, hogy a ragadozók ne férhessenek a madárkákhoz.
A tetejét úgy alakítsuk, hogy a víz ne álljon meg rajta.
Mindig ellenőrizzük a felfüggesztést, mert a zuhanás megölheti a lakókat.
A telepítést az etetők környékén, mégis védett helyen érdemes elvégezni.
Ha ismert ragadozók ólálkodnak a közelben, akkor célszerű szúrós bokorral körülvett fára akasztani.
Ha kis rágcsálók építenek fészket egy odúban, Őket se tessékeljük ki!

Zöldségek és gyümölcsök

A táplálék-, folyadék- és ásványi anyagpótlás hatékony eszköze télvíz idején a zöldség ás a gyümölcs.
Csak felszúrunk egy almát, vagy egy répát egy fa ágára, és sok madár még a nagy fagyokban is helyre tudja állítani belőlük a tartalékait.
Szinte bármelyik zöldség, vagy gyümölcs megfelelő, az alábbi irányelvek betartása mellett:
– Mindig vágjunk ablakot a héjára, mert sok madárnak gondot jelent a megnyitása!
– Ha már rothadtnak ítélünk egy korábban kint hagyott gyümölcsöt, azt ne vigyük el, mert annál kelendőbb lesz!
– Ne csak ágakra, hanem a földre is helyezzünk, mert sokan úgy szeretik!
– Mielőtt kivisszük, alaposan mossuk meg, mert a vegyszerek nem tesznek jót senkinek!

Etetőtisztások

Sok madár – mint a legtöbb rigó és a vörösbegy – szívesebben eszik
a földről, mint etetőkből. Hogy biztosítsuk számukra is a kényelmes élelemforrást, célszerű a felakasztott etetők alatt etetőtisztást kialakítani. Noha a neve misztikusan hathat, csupán annyit jelent, hogy a földre is szórunk a magokból és szükség esetén alaposan eltakarítjuk a havat. Praktikus lehet, ha fák, vagy örökzöld cserjék alatt alakítjuk ki a tisztást, mert ott kevésbé lepi el a hó. Segíthet, ha időnként a takarításon kívül meleg vízzel is fellocsoljuk a területet.

A szokatlan időjárás alatt

Egy-egy melegebb téli hónapban sokan úgy gondolják, hogy az időjárási anomáliáknak köszönhetően nincs szükség a madarak etetésére, mivel úgyis találnak elegendő élelmet a Természetben.
Nos, valahol igazuk is van, meg nem is. Tényleg akad némi eleség az éléskamrában, ám jóval kevesebb, mint egy hagyományos tavaszon, viszont az éjszakák még mindig sokkal hidegebbek és hosszabbak a tavasszal normálisnál, így a több energia és a kevesebb keresgélés létfontosságúvá válik a madarak számára.
A másik ok, ami miatt nem szabad abbahagyni az etetést, hogy a madarak könnyen elveszítik hitüket a biztosnak gondolt etetőkben, és amikor eljön majd a nagy hideg (ha eljön), hiába pakoljuk majd dugig a kis építményeket, sok madár fog elpusztulni, mire újból rátalálnak a kihelyezett magjainkra.

A hómentesítés

Ha megérkezik a hó, a madáretetők gazdáira egy kevés többlet teendő vár:
– Etetők hómentesítése
Erre azért van szükség, mert a lassan olvadó hó kedvez az etetők korhadásának, valamint a relatív nagy súly alatt le is szakadhat a rögzítés.
– Tisztások hómentesítése
Az etetők alatti területek eltakarítására azért van szükség, mert sok madár csak a földről eszik szívesen, és a hó eltakarja előlük a lehulló magtöredékeket, vagy az esetleg megmaradt növényi részeket.

A gyenge csőrűeknek

A rovarevők közt akadnak olyanok, akiknek csőre túlságosan gyenge ahhoz, hogy az átlagos etetőmagokat feltörjék.
Az ő kedvükért mindig legyen a napraforgó közt olyan, amit előzetesen kicsit összezúztunk! Rakhatunk az eleséghez egy kevés apró szemű kölest is, ugyanebből a célból.

Rendkívüli ellenőrzés

Ha az egyik nap nagyon meleg, a másik rendkívül hideg, az nagyon megviseli a madarakat is. Némelyik költeni is kezd, de van, aki csak a végletekig legyengül. Ezen tények miatt fontos, hogy a szokottnál gyakrabban, legalább hetente ellenőrizzük ilyenkor a mesterséges odúkat.
Ha tojásokat találunk bennük, akkor haladéktalanul értesítsünk egy madárvédelmi szervezetet, ha pedig holttestet, – ami ilyenkor sajnos nem ritka – akkor azonnal takarítsuk ki.

Az etetés befejezésének módja

Ha közeledik a madáretetés szezonjának vége, nem mindegy, hogy miként fejezzük be azt.
Az utolsó hetekben – nagyjából egy hónapban – fokozatosan térjünk át kölesre és fontos, hogy a gyümölcsnek különösen örülnek ilyenkor a madarak.
Nyáron, illetve késő tavasszal már nem célszerű etetnünk, mert a hozzászokás hibás táplálkozási szokásokhoz vezet! Persze, alkalomadtán vihetünk ki csemegéket, de a rendszeresség már maradjon el szokásainkból.

A mesterséges odúk szerepe is megváltozik. Mostantól fészkelőhelyekké válnak. Takarítsuk ki őket, dobjuk ki a parazitákkal teli, régi fészkeket, és továbbra is havonta ellenőrizzük belsejüket.

Tags:

Comments are closed