vandal1

Az elmúlt évek során az Erdőmentők Alapítvány 200 madáretetőt és 125 mesterséges odút helyezett ki a budapesti Farkas-erdőbe, hogy a helyi énekesmadár állományt megnövelje, segítse a lakosságot az önkéntes gondoskodásban, valamint az etetők rendszeres töltésével és ellenőrzésével közösségi szolgálati lehetőséget biztosítson a környék középiskolás diákjai számára.

Az esős hétvégén azonban egy húsz év feletti, magas, kopasz, különösen kisportolt testalkatú, barna kabátos férfi módszeresen végigment az Erdőn és – a szemtanúk elmondása szerint – karate mozdulatokkal lerúgta, leütötte a fákról a kis fa építményeket, majd addig rúgta tovább őket, amíg csak apró darabok maradtak belőlük. De nem kímélte azokat az etetőket sem, amiket a környék kis óvodásai helyeztek ki, és a két kezükkel díszítették, hogy a madarak boldogabbak legyenek…

Az erdészet munkatársai kérdőre akarták vonni a rongálót, de olyan gyorsan szaladt el, hogy ez lehetetlen volt.

Az esetben különösen aggályos, hogy ha az idő ismét hidegebbre fordul, akkor rengeteg madár marad majd élelem és menedék nélkül, ami pedig a tömeges elpusztulásukhoz vezethet. Ezen felül az odúkban nem csak madarak, hanem pelék is laktak, akik valószínűleg épp téli álmot aludtak bennük, amikor a vandalizmus történt. A madarak nagy része és a pelék is védettek, így a cselekmény nem csak vagyon elleni bűncselekmény, de kiemelt természetvédelmi jelentőséggel is bír.

Az elkövetőt – aki tettéért akár három év börtönt is kaphat – nagy erőkkel keresik.

Kérjük, hogy aki bármit tud az esetről, jelezze a vandal@erdomentok.hu címen, vagy az Erdőmentők Alapítvány bármely elérhetőségén!

Tags:

Comments are closed