A szívünkhöz oly közel álló Farkas-erdő – számunkra érthetetlen módon – rövid idő alatt megtelt szeméttel. Nem volt olyan ösvény, amely mentén ne találtunk volna eldobott flakonokat, üvegeket, tönkrement műanyag gyermekjátékokat, háztartási vagy építési hulladékot. A legmegdöbbentőbb az, hogy százával elszórva hevertek a cukorkás papírok szerte az Erdőben. Az egyik hétvégén derült fény arra, hogy hogyan is kerültek oda: az Erdőbe járó sportoló és kiránduló emberek a tevékenységük közben elfogyasztott cukorkák papírját egyszerűen eldobták ott, ahol éppen kibontották.Pont azok taszítják hanyatlásba az Erdőt, akik élvezik annak kincseit.
Ezt a pusztulási folyamatot nem lehetett tétlenül nézni. Gyors beavatkozást igényelt az Erdő. Saját erőből és önkéntesek összefogásával több, mint 30 zsák szemetet szedtünk össze egy hétvége alatt. A szervezett munkának köszönhetően az Erdő 90% – át sikerült megtisztítani.
A szemét összegyűjtésével kezdetét vette a folyamatos karbantartási folyamat, amely többek között a maradék és az újra keletkező szemét folyamatos szedését jelenti.
Sajnos az Erdők szeméttel való telítődése hazánkban gyakori jelenség, főleg a népszerűbb kirándulóhelyek környékén, árterekben (a víz az általa szállított szemetet egy-egy kiöntés után az árterekben tömegesen rakja le), közlekedési utakhoz közelebb eső erdőszéleken és sajnos a települések határai mentén húzódó Erdők is gyakran áldozatul esnek az illegális szemét lerakásának.
Célunk, hogy minél több természetszerető emberhez eljusson a szenvedő Erdők segélykiáltása.

 

 

.

Tags:

Comments are closed