Egyre népszerűbbek az erdőkben, természetben végezhető extrém sportok, játékok, mindezek közül airsoftot és paintballt vettük górcső alá és a természetvédő szemén keresztül vizsgáltuk meg azok veszélyeit, valamint természetvédelmi szempontból is elfogadható módjait.

A XXI. század talán legkedveltebb adrenalin fokozó taktikai extrémsportjai közé tartoznak a sokak által űzött airsoft és a paintball játékok. A játék során csapatban vagy egyénileg, egymás ellen harcolnak, különböző pályákon, ráadásul mindezt sokszor ma már természeti környezetben tehetik meg.

Maga az elgondolás, hogy a fák között futva, vetődve, csapatban küzdjünk meg egymás ellen, igen izgalmas szórakozás és nem is új keletű, hiszen sokak nagyszülei is számháborúztak már a fák között, igaz, azt még egy egyszerű papírlappal a fejükön tették meg.

Mindkettő sportágnál ma már igen komoly technikai- és védőfelszerelést használnak és viselnek a játékosok a kiváló játékélmény és a személyi biztonság érdekében. Az airsoftnál a golyók, más néven a BB-k tömörek, amelyek készülhetnek műanyagból, keményítő alapból (bio BB-k) és fluoreszkáló anyagból is (Tracer BB). A paintballnál általában a golyókat – amelyek polietilén-glikolt, vagy olajat tartalmazó zselatin kapszulák – vízben oldódó élelmiszer-színező festék keverékkel töltik meg.

A játékok szigorú szabályokhoz és feltételekhez kötöttek, amelyek betartása minden játékosra nézve kötelező. Kezdve a játék- és viselkedési szabályoktól, a biztonsági védőfelszerelésen át, a fegyver típusára és a golyók használhatóságára vonatkozó részletekig. Ma már számos gyártó törekszik arra, hogy minél kevesebb, a környezetre, természetre káros anyagból készítsék a lövedékeket, így a keményítőből készült bio BB, vagy a vízben oldott ételfesték, nem okoz komoly gondot. Azonban a helyzet sajnos nem ennyire egyszerű.

A baj ott kezdődik, amikor a kalandorok olyan erdőket látogatnak meg, amely használatához előzetes engedélyt nem kértek, olyan golyókat használnak a játék során, amely a természetre káros anyagokat tartalmaznak, amelyek visszagyűjtésére esély sincs.

Az airsoftnál használt műanyag golyók a játék során szétszóródva a területen ott maradnak, és mint minden más műanyag, hulladékként károsítják természetet. Sőt, a fehér/színes apró golyókat állatok is elfogyaszthatják. A felhasznált fluorescens színező anyagok pedig erősen mérgezőek is lehetnek. A játékszabályzatok csupán csak javasolják, de nem teszik kötelezővé a biológiailag lebomló lövedékek használatát.

A nagy sebességgel kilőtt golyók a cserjék, fák leveleit, kérgét károsíthatják és a fegyverek zaja az élőlényeket megriaszthatja. Számos játékszabályzat helyesen tiltja az állatokra való lövést, de véletlen találat így is előfordulhat.

Véleményünk szerint a legjobb megoldás az lenne, ha a műanyag lövedékek használatát teljesen elhagynák a játékosok és csak kizárólag kiépített pályákat használnának ezekre a sportokra (ilyenekből is van szép számmal olyan, ami természetes környezetben került kialakításra). Bízunk benne, hogy mindkét sportágban a felelősen gondolkozó játékosok száma egyre növekedni fog, az Erdőt pedig, hagyjuk meg inkább a csendes sétákra.

https://www.facebook.com/Erdomentok/posts/3543524715672840

Tags:

Comments are closed