Egyikünk sem azért lett Erdőmentő, hogy életeket oltson ki, hanem hogy életeket óvjon meg és adjon az Erdőnek. Mégis alkalmanként pusztításra kényszerülünk, és akár Te is tehetsz azért, hogy ez ne így legyen.

Számos olyan növényfajt értékesítenek hazánkban, amelynek magjai a Természetbe kikerülve ökológiai katasztrófát idézhetnek elő, mivel nálunk természetes károsítóik nincsenek és sokkal hatékonyabban terjeszkednek, mint az itt élő fajok. Ilyenkor komplett erdőségek tűnnek el úgy, hogy felszínes szemlélő akár észre sem veszi, hiszen továbbra is zöld marad. Csak éppen ez egy zöld sivatag lesz. Sokszor az adott fajon kívül szinte semmi más növényfaj nem marad a területen és az ott élő állatok fajgazdagsága is lenullázódik. Élettel összeegyeztethetetlen területté válik a korábban boldog és egészséges Erdő, vagy gyep.

A leggyakoribb problémát nekünk a mindennapokban a zöld juhar, a bálványfa, az ostorfa, a selyemkóró és az aranyvessző okozza, de bármit vásárolnál, előbb olvass utána! Csak írd be a növény nevét a keresőbe és írd mögé, hogy inváziós. Látni fogod, hogy ártasz-e a megvásárlásával.

Lehet, hogy gyorsan nő, lehet, hogy szép a levele, még az is lehet, hogy ellenálló, de ne vedd meg, még akkor sem, ha azt mondják, hogy nem képes szaporodni!

Ez nem valami apróság, amivel néhány sötétzöld játszadozik az Erdőn. Ez tényleg katasztrófával fenyeget. Segíts Te is!

Erdőmentők Alapítvány

Tags:

Comments are closed