Az Erdőmentők már hetek óta várják, hogy meginduljanak a brekik, de az időjárás mindig úgy alakult, hogy nem dugták ki az orrocskájukat.
Aztán tegnap egy váratlan hívást kaptunk a Varangy Akciócsoport Egyesülettől, hogy irtózatos mennyiségben keltek útra békák a Pilisben, akkor, amikor senki sem számított rá.
Noha a mozgósítható békamentő osztagunk már korábban felállt, és mintegy 100 ember várt a mentés lehetőségére, ám mivel a hívás pillanatában indulni kellett, így csak egy mini-csapattal keltünk útra.
Megbántuk, hogy csak ennyien mentünk…
A vödrök színültig voltak békával, és az Erdőből újonnan érkezők csak dobbantottak egyet a fejükön és mentek is tovább, a terelőkerítéseken pedig szabályos békafürtök lógtak. (képeket sajnos már csak akkor volt időnk csinálni, amikor fogyni kezdtek, hiszen így is lépten-nyomon pukkantak a békák az orrunk előtt az úttesten, ezért inkább először Velük foglalkoztunk)
Hatalmas loholásban hordtuk át a kis Jószágokat a tóba, ahol utána vígan lubickoltak.
A végeredmény minden várakozást felülmúlt: 772 barna varangy, 2 erdei béka, 4 ásóbéka. Soha, még csak hasonló nagyságrendet sem tapasztaltunk egyetlen alkalom alatt.
A napnyugtával hirtelen hűlt az idő, és a békák is megálltak, de holnap új vödrök leásásával megpróbáljuk kitolni a terelőrendszer kapacitását, és nekilátunk kisebb csoportokat szervezni a korábban a feladatra jelentkezett önkénteseinkből.
Az Egyesület, amellyel alkalmunk nyílt ezúttal együttműködni, régóta csodálatos munkát végez a békamentés területén. Bízunk benne, hogy a jövőben közösen vonhatunk majd védelem alá több új terepet is!

 

 

Tags:

Comments are closed