A már hagyományosnak mondható Források világnapja alkalmából szervezett túránk a Tócó forráshoz kellemes hangulatban telt. Az időjárás kegyes volt hozzánk és elkerültek a záporok. Újdonságként az út során a holtfa jelentőségéről esett szó, és szerencsére rengeteg „bemutató anyag volt” az erdei ösvények mellett. Mind fekvő és álló holtfa jelen van a Debreceni Nagyerdőben. Az erdőmunkák utáni visszahagyott faanyag is tudatos és gondos kezelésre utal. Találkoztunk, ezen fontos erdei mikroélőhely jeles képviselőivel, kis hőscincérrel, fekete harkállyal és nagy fakopánccsal is.

Váradi Zoltán, természetbúvár (www.termeszettar.hu) hatalmas lelkesedéssel és hozzáértéssel mutatta be nekünk az erdő növény és állatvilágát. A virágzó salamon pécsét, kánya zsombor, zamatos turbolya, mezei árvácsaka, kónya sárma, erdei sárma mellet a bogárvilágból a bíbor atka, a nagy nyárlevelész, a már említett kis hőscincér, a pombás virágbogár, hajnalpír, atalanta, fecskefarkú lepkék és párducfoltos araszóló keresztezték utunkat. Fejünk fölött tengelicek és erdei pintyek repkedtek, és hallatta hangját kuvik és búbos banka is.

A zeleméri templomromnál kellemes hangulatban piknikeztünk, majd Kollár József, jógaoktató (jogadebrecen.hu) az érdeklődőknek tartott egy rövid koncentrációs gyakorlatot. A szép napos időben könnyű volt elmélyedni és reményteli kívánságokra gondolni.

Túránk végén lesétáltunk a Tócó forráshoz. Egyetlen közeli forrásunk most sem hasonlított egy tiszta vizű hegyi patakra, de nagyszerűen szemléltette a holta jelentőségét. A hatalmas letört fűz ágak apró pocsolyákat, tavacskákat alakítottak ki, melyekben a korhadó faanyag táplálékul és búvóhelyként szolgál a vízi élőlények számára.
A hazaúton tovább mélyítettük ismereteinket, és élményeinket a gyöngyvirágos tölgyesben. Végezetül a házak között egy csipegető seregélycsapatba botlottunk.

További képek itt: https://www.facebook.com/Erdomentok/posts/1640197826005548

 

Tags:

Comments are closed