Ha szoktál kirándulni, és szeretnéd, ha ez a Vadvilág hasznára is lenne, itt a lehetőség, jelentkezz! (vagy ha nem, akkor csak oszd meg, hogy máshoz is eljusson)

Miről is szól a szolgálat?

Az Erdőmentők nem csak lakossági bejelentések és hivatalos felkérések alapján végzik tevékenységüket, hanem saját erejükből is szolgálatot teljesítenek az anomáliák felderítése és kezelése céljából, valamint az egyes erdő- és vadvédelmi feladatok ellátására.

Mit csinálnak járőreink?

– Folyamatosan regisztrálják a segítségre szoruló területeket.
– Vadetetési és vadgondozási feladatokat látnak el a téli időszakban.
– Keresik a természetkárosítók, az orvvadászok, az illegális fakitermelők, valamint a vadcsempészek nyomait, majd a szabálytalanságok észlelésekor bizonyító erejű dokumentációt készítenek, vagy akár sürgős esetben önállóan felveszik a kapcsolatot a megfelelő hatósági szervekkel, azonnali beavatkozás kezdeményezése céljából.
– Részt vesznek kutatási projektek felméréseiben pl. vad- és növényszámlálás, sikeresség mérése stb.
– Mintákat gyűjtenek a környezetkárosítások pontosabb meghatározása érdekében.
– Közvetlenül beavatkoznak halasztást nem tűrő esetekben, pl. balesetveszélyesen dőlt fa, csapdák, vagy bajbajutott állat észlelése.

Idővel minden járőrnek részt kell vennie egy felkészítő képzésen, de addig egy tapasztaltabb társ mellé kerül beosztásra, így könnyedén beletanulhat a szabályokba.

Mik az elvárások a járőrökkel szemben?

Azon túlmenően, hogy a szolgálati szabályzat maradéktalan betartását várjuk minden egyes járőrtől, nincsenek irreális elvárásaink. Mindenki a szabadidejét áldozza a szolgálatvállalásokra, így természetesen nem írhatunk elő kötelező időpontokat. Ha valaki szolgálatra jelentkezik, az meg kell hogy adjon helyszíneket és időpontokat, amelyet képes végiglátogatni. A feladat nem jelent különösebb megerőltetést, az egész egyfajta nyitott szemmel történő kirándulás, aminek még haszna is van az élővilágra nézve.

Kiből lehet vadvilágvédelmi járőr?

Bárkiből, aki jelentkezik a szolgálati-központnál az alábbi link segítségével: https://erdomentok.hu/szolgalati-reszvetei-szandek

 

 

Tags:

Comments are closed